Nieuwe versie van nul: o!

Dichter Edwin Fagel (1973) publiceert, in eigen beheer, een opnieuw afgeronde versie van zijn derde bundel nul (Nieuw Amsterdam, 2014). Het resultaat kreeg de titel o!. De compositie is omgegooid en naast een aantal nieuwe gedichten en omgewerkte versies van de gedichten uit nul is er ook een flink aantal gedichten geschrapt. De bundel (à 17 euro) is te bestellen door een mail te sturen naar yesthevoid@gmail.com.

“De bundel niet af was toen ik hem publiceerde, daardoor was hij niet helder,” zegt Fagel hierover. “Dat is vooral jammer, omdat ik de thematiek ontzettend belangrijk vind. Het draait in o! namelijk om (het verlangen naar) een extatische, erotische eenwording van een (heteroseksuele) man met een (geïdealiseerde) vrouw. Een, zacht gezegd, niet onproblematisch thema. Wereldwijd sterven dagelijks vrouwen als gevolg van het mannelijke, erotische verlangen en de ongelijke machtsverhouding tussen man en vrouw. Ik heb daarom de bundel opnieuw afgemaakt, uitgaande van de versie die ik eind 2013 voor het eerst bij mijn uitgever ter redactie aanbood.”

De bundel heeft een feministisch motto van de Luxemburgse performance kunstenaar Deborah de Robertis gekregen en de intrigerende voorkant is naar ontwerp van kunstenaar Lula Valletta. o! is opgedragen aan schrijver Thomas Blondeau (1976-2013).

Comments are closed.