Archive for Geen categorie

7bergen60

Op 12 juni zou Harry Zevenbergen 60 jaar geworden zijn. Harry was (tussen 2007-2009) de eerste Haagse stadsdichter, hij publiceerde een groot aantal dichtbundels, en de energieke aanjager van vele literaire initiatieven in Den Haag. Denk aan het Haags Dichtersgilde en het radioprogramma Het Woordenrijk op Den Haag FM. Ook was hij een bekend bloemlezer. Hij overleed op 8 maart 2022 aan de gevolgen van de ziekte Alzheimer.

Op 15 juni organiseert het radioprogramma Het Woordenrijk een speciale editie van Het Woordenrijk Live: 7bergen60. Verschillende dichters en muzikanten die belangrijk waren in het leven en werk van Harry Zevenbergen is gevraagd een gedicht van Harry te ‘coveren’. Tijdens het  twee uur durende programma wordt het leven werk van Harry Zevenbergen gevierd.

Het programma 7bergen60 begint om 14 uur in Antiquariaat Colette (Reinkenstraat 45 in Den Haag). Met optredens van o.a.: Gilles Boeuf, Jet Crielaard, Arthur Crucq, Dorpsoudse de Jong, Diann van Faassen, Edwin Fagel, Marko Fehres, Cor Gout, Anne Tjerk Mante, Ricco van Nierop, Julie Scott. Jimmy Tigges en Luther Zevenbergen.

Kerk in Den Haag

Vanaf het januarinummer schrijf ik artikelen over spiritualiteit en cultuur in Kerk in Den Haag. Het nummer, met daarin mijn artikel over de Nacht van de Wonderen (aan de hand van een interview met Tahsin Çetinkaya, voorzitter van de Turks Islamitisch Culturele Stichting Den Haag) is hier te lezen.

Heaven 147

Al enige nummers fungeer ik als eindredacteur van muziektijdschrift Heaven. Vanaf het nieuwste nummer schrijf ik er ook recensies voor. In dit nummer recenseer ik de nieuwe albums van respectievelijk M. Ward, Molly Burch, Ben Folds en Courtney Barnett.


Interview Hebban Debuutprijs-genomineerde Barbara van der Kruk

Naast schilderen is het schrijven een rode draad in het leven van Barbara van der Kruk, waarin de mens als inspiratiebron centraal staat. Haar debuut ‘Het wit tussen de regels’ is een Indische familieroman over vier generaties, schaamte en stilte, waarin een belangrijk deel van onze koloniale geschiedenis is verweven. Hebban sprak de auteur naar aanleiding van de nominatie voor de shortlist van de Hebban Debuutprijs.

Lees hier het interview.

Awater zomer 2023


Het fraaie juninummer van poëzietijdschrift ‘Awater’ is verschenen. Daarin o.a. mijn essay ‘Zelf uitgever worden’, over uitgeven in eigen beheer. Naast mijn eigen bundel-in-eigen-beheer ‘o!’ (2022) wordt ingegaan op het uitgeefproces van:-

De Uitgebreide en herziene encyclopedie van de grote woorden (2021), Mark Boog

Een mantra die ik zelf niet heb bedacht (2023), Olax

Spectrum (2022), Martin Kageling

iemand anders (2012), Joost Baars

Mateloos verlangen

Een mooie, nieuwe bloemlezing rond het thema ‘diversiteit’, meet daarin mijn gedicht ‘Gesprek met de serveerster’.

Poëziekrant 3-2023

De nieuwe Poëziekrant is verschenen, een nummer dat zich grotendeels concentreert rond poëzie in vertaling. Daarin o.a. mijn interview met de Portugese dichter Maria Brás Ferreira. En ook (ik zeg het met enige nadruk omdat de auteursvermelding is weggevallen) mijn bespreking van ‘Het alfabet verandert van taal’, een keuze uit het werk van Fahrad Showgi, in de vertaling van Annelie David. Zie hier de volledige inhoudsopgave, het nummer is via deze link ook te bestellen.

Awater: punk in de Nederlandstalige poëzie

Mijn artikel ‘No future? Punk in de Nederlandstalige poëzie’ is verschenen in het nieuwste nummer van poëzietijdschrift Awater.

EXTRA EXTRA Magazine

Mijn korte verhaal (in het Engels) ‘A Passion’ is gepubliceerd in het waanzinnig mooie nieuwe nummer (#19) van EXTRA EXTRA Magazine (themanummer Urban Erotic Encounters):

Bundelpresentaties: ‘Snijpunt van regen’ en ‘o!’

 Op 15 september worden twee bijzondere dichtbundels gepresenteerd in Perdu. Van Estelle Boelsma verscheen bij Uitgeverij Tungsten haar nieuwe dichtbundel Snijpunt van regen. Het is een fascinerende voortzetting van haar vorige bundel Kore (2021), waarin ze met hyperpersoonlijke natuurlyriek de grenzen van het bestaan aftast. Tegelijk presenteert Edwin Fagel zijn bundel o! (eigen beheer), een opnieuw afgeronde versie van zijn derde bundel nul (2014). In deze nieuwe versie spreekt, duidelijker nog dan in de oorspronkelijke versie, de duistere en occulte stem van het Kwaad. Een duistere, mystieke en erotische bundel.