Lascaux: mystiek en erotiek in de hedendaagse kunst en poëzie

‘Mystiek’ is een bijzonder rijk en uitgestrekt gebied waar dichters en kunstenaars zich al eeuwen lang in bewegen. Hetzelfde geldt voor de erotiek. In zijn De erotiek vat de Franse ‘filosoof van het kwaad’ Georges Bataille de liefdesdaad op als een schending: om één te worden met het goddelijke moet het geschonden worden. Dat is een schandaal: niet het schandaal van de kunst, maar het schandaal van het bestaan. De kunst kan het niet laten bij die constatering, maar moet (dat kan niet anders) daar iets tegenover stellen. Bataille begint zijn betoog bij waar het menselijk denken begint: in de grotten van Lascaux.

Edwin Fagel, die in zijn recent verschenen vierde dichtbundel het extatische landschap in het raakvlak van mystiek en erotiek verkent, presenteert een avond waarin verschillende dichters en kunstenaars over deze onderwerpen komen te spreken. Het wordt een avond over de filosofische, theologische en maatschappelijke implicaties van kunst die zich bezighoudt met mystiek en erotiek.

De Luxemburgse kunstenaar Deborah de Robertis werd in 2014 wereldwijd bekend met haar performance bij Courbet’s l’Origine du Monde. Recent vond haar werk een voorlopige culminatie in een performance in Lourdes, waarbij de kunstenaar naakt verscheen als de Maagd Maria.

Het werk van de Belgische kunstenaar Laurette Massant behandelt de thema’s rond mystiek en erotiek vanuit een vrouwelijk en (Girardiaans) katholiek perspectief. Zij baarde opzien met haar werk rond Maria Magdalena en de ‘Martyr porn’-serie. Tijdens de avond zullen de werken in de serie ‘Lascaux’ worden gepresenteerd, een samenwerkingsverband met o.a. Edwin Fagel.

De Frans-Marokkaanse dichter Rim Battal publiceerde tot nu toe twee dichtbundels: Vingt poèmes et des poussières (2015) en Latex (2017), dichtbundels waarbij het vrouwelijke centraal staat.

De Nederlandse dichter Sasja Janssen werd met haar bundel Ik trek mijn species aan (2014) genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Het is een zinderende, en bij vlagen mystiek te noemen bundel over o.a. vrouwelijkheid en erotiek. Vorig jaar verscheen haar vierde bundel Happy.

De Nederlandse dichter Joost Baars won met zijn onverbloemd mystieke debuut Binnenplaats (2017) de VSB Poëzieprijs.

De Nederlandse muzikant en geluidskunstenaar Bas Buissink begeleidt Edwin Fagel in zijn voordracht van enkele gedichten uit de reeks ‘Lascaux’. De Belgische kunstenaar Polly Pollet laat bij deze gelegenheid de vrouwelijke stem in de gedichten horen.

 

‘Lascaux: een avond rond mystiek en erotiek in de hedendaagse kunst en poëzie’ vindt plaats op donderdag 4 oktober vanaf 20.00 uur in poëzietheater Perdu, Kloveniersburgwal 86 in Amsterdam. Toegang is gratis. U kunt zich aanmelden via yesthevoid@gmail.com.

Comments are closed.